“Értékálló családi kassza” 4 lépésben

A pénzügyi stabilitás megteremtése egy családban nemcsak a jelen biztonságát jelenti, hanem a jövő megalapozását is.

Ebben az anyagban bemutatom, hogyan érheted el az értékálló családi kasszát négy egyszerű, de hatékony lépésben.

Az alábbiakban részletesen kifejtem, miként hozhatsz megalapozott pénzügyi döntéseket, hogyan kerülheted el a felesleges kiadásokat, és miként érheted el a hosszú távú pénzügyi stabilitást.

1. lépés: Érdemes tisztázni pár kérdést…

Álmodjunk nagyot, de kezdjünk kicsiben! Az első lépés mindig a tudatosság. Ahogy egy diéta vagy egy utazás tervezésekor is átgondolod a céljaidat és az útvonalat, úgy a pénzügyi helyzetedet is érdemes áttekinteni. 

 

Ne akarj most még nagy dolgokban gondolkodni – oda is el fogunk jutni.

 

Kezdésnek tegyél fel magadnak néhány alapvető kérdést, az sem baj, ha most nem írásban válaszolsz, csak szánsz 1-2 másodpercet a témának…

  1. Mit szeretnék elérni a megtakarításaimmal? 
  2. Milyen rövid és hosszú távú céljaim vannak? 
  3. A pénzügyi döntéseim kikre lesznek még hatással rajtam kívül?

 

Jó eséllyel azért felsejlik benned némely kérdésre a válasz, és az is természetes, ha ebben a szakaszban valaki kellemetlenül érzi magát. “ Egy ilyen fontos téma, és én nehezen válaszolok rájuk” – lehet még mondod is. De legyünk őszinték, a legtudatosabbak is keresztülmennek ezen az érzésen. 

Ráadásul azzal, hogy foglalkozol a témával, hogy szánsz rá időt… Álláspontom szerint máris a felső 5%-ba tartozol, úgyhogy meg is ragadom az alkalmat, hogy gratuláljak neked!

Elkezdtünk beszélni a témáról, de ez még csak az első lépés volt. Kis lépés, de mégis kulcsfontosságú. 

Hogyan tovább?

2. lépés: Elemzem a kiadásaimat

A második lépés az önvizsgálat. Igen, ez sem lett könnyebb téma, mint az előző, mégis megugorható egy kis odafigyeléssel.

Nézd meg az elmúlt hónapok kiadásait, és szűrd le, hogy melyek voltak azok a kiadások, amelyek várhattak volna vagy teljesen feleslegesek voltak?

Gyakran észre sem vesszük, mennyi pénzt költünk impulzív vásárlásokra. 

“De akkor egy kis hedonizmust, jutalmat már meg sem érdemlek?!” Nem kell végletekben gondolkodni… Ahogy mindenki megérdemel néha egy kis “ereszd el a hajamat”, úgy időnként lehetnénk “szupertudatosak is”. 

Mit vezettem be saját szabályként, hogy megspóroljam a családi kasszából a felesleges költéseket? 

Kialakítottam egy szokást, hogy minden nagyobb kiadás előtt várok egy napot, és átgondolom, valóban szükségem van-e az adott dologra. Egy-egy új ruhadarabot nem veszek meg azonnal, várok vele egy napot, és ha még akkor is vágyom rá, akkor engedek a csábításnak. De nagyon gyakran azt veszem észre magamon, hogy másnap már nem feltétlen vágyom rá, így a ruhára szánt összeg mehet megtakarításra….

Gyakorlati tipp: …lehetne, hogy vezess egy pénzügyi naplót, ahol elemzed a kiadásaid jellegét. De lehetséges ez ennyi feladat helytállása közben? Talán igen, talán nem. Mindenki ismer egy valakit, akinek elvileg sikerült… Ehelyett kezdd csak azzal, amit nagyapáink is tanácsoltak volna: mindenre lehet egyet aludni.

3. lépés: Merek támogatást, segítséget kérni

Jó hírem van! Nem kell mindent egyedül megoldanod. 

Sokszor a legjobb döntés az, ha olyan ember útmutatását kéred, aki látott már közelről nagyon okosan “tartott” családi kasszát, ami értékálló, sőt akár amire támaszkodni is lehetett évek alatt. 

Megosztó kifejezés, és sokan sokat tettek azért, hogy megtépázzák ezt a szakmát… mégis egy pénzügyi tanácsadó, aki ismeri a piacot és a különböző befektetési lehetőségeket, rengeteg időt és energiát spórolhat meg neked. 

Tekints úgy rá, úgy mint egy személyi edzőre, aki segít megálmodni a neked azt az alakot, amit igazán szeretnél majd megtervezi a hozzá vezető utat és támogat abban, hogy elérd. Ugye már mennyivel szimpatikusabba dolog?

Miért fordulsz személyi edzőhöz? Na, pont ezért kell valaki, aki megmutatja, mások hogyan érték el azt, amit te is el szeretnél, és nem hagy zsákutcákba kanyarodni.

 

Mennyi idő szerinted, hogy úgy gondolkozz és olyan tudás alapján, mint egy vérbeli befektető, vagy mint egy profi közgazdász? Más oldalról… Kell-e ebbe energiát fektetned, amikor valaki ezt a tudást már birtokolja? 

Gondolkodj a „ki” és ne a „hogyan” kérdésen. Legyél kritikus a tanácsadókkal szemben, de ne a szakmájával szemben. 

4. lépés: Létrehozok egy rendszert, legyen az először bármilyen kezdetleges is

A hosszú távú siker kulcsa a rendszeresség – ez tényleg mindenre igaz, így a családi kassza sikere sem kivétel. Ahogy egy bevásárlást sem napolsz, vagy felejtesz el teljesen, úgy a pénzügyeid kezelésében is elengedhetetlen egy jól működő hozzáállás. 

Rendszeresség a sportban, nem elég egyszer lemenni a kondiba és összeszedni egy jó nagy izomlázat.

A villanyszámládat sem felejted hónapról hónapra befizetni, és képes vagy eljutni arra a szintre, hogy ugyanolyan módon tudod a megtakarítási számla befizetéseket is fegyelemmel elvégezni.

 

Megtakarítani és a megtakarítást jól gyarapítani könnyebb, mint gondolnád…

 

Alakíts ki egy olyan hozzáállást és környezetet, amelyben folyamatosan frissíted a megtakarításaidat és figyelemmel kíséred a pénzügyeid alakulását.

+1. lépés: Mitévő legyek most?

Ma nem kell megváltanod a világot, de most azonnal tehetsz egy lépést – tűnjön bármilyen aprónak, vagy jelentéktelennek is.

„Hogy lehet megenni egy elefántot? Hát harapásonként!” – tartja a vicc. 

Ez még csak ismerkedésünk első szakasza volt, de máris 2 lehetőséget is felajánlok attól függően, melyik testhezállóbb számodra.

Hogyan folytassuk? ⬇️

Válaszd ki, melyik testhezállóbb számodra!

"Érdekel a téma, jobban elmélyíteném a tudásom"

További 4 írott anyagot kapsz, ahol az egyes lépésekkel behatóbban is foglalkozunk.

"Beszélnék egy mentorral, aki személyesen válaszol"

Telefonon, vagy videóhívásban kapsz támogatást az értékálló családi kasszád eléréséhez.

Oszd meg a tartalmat, ha tetszett!

Facebook
WhatsApp
Email
Tudásanyagot írta:
Csepregi Csaba
közgazdász, a Magyar Aranytartalék tulajdonosa, megtakarítási mentor
Tudásanyagot írta:
Csepregi Csaba
közgazdász, a Magyar Aranytartalék tulajdonosa, megtakarítási mentor

"Beszélnék egy mentorral, aki személyesen válaszol"

Telefonon, vagy videóhívásban kapsz támogatást az értékálló családi kasszád eléréséhez.

Közösségi média

Népszerű tartalmak

aranyat érő témák

Kapcsolódó tartalmak